torstai 26. huhtikuuta 2018

Jens Henrik Jensen: Hirtetyt koirat


Jens Henrik Jensen (s. 1963): Hirtetyt koirat (2012, WSOY, suomennos 2018)

Kauhua vaihteeksi Tanskanmaalta. Hieman arvelin kykyäni lukea koko kirjaa, koska tiedän, että Espanjassa koiria hirtetään, kun niistä on ensin otettu kaikki irti, kun kilpailut on kilpailtu ja ikää on tullut. Luin hirtetyt koirat pienissä pätkissä. Jotenkin vain, anteeksi, meno oli niin vauhdikasta, että välillä oikeasti putosin kelkasta. Hirvittävän paljon yksityiskohtia, nimiä, paikannimiä, ihmisiä, eri aikakausia …Kirjassa pääosan vie Niels Oxen – niminen entinen Balkanin ja Afganistanin sotilas. Niels on jonkinlainen sekopää ja elämäntapaintiaani, jolla on traumaperäinen stressihäiriö. Hän on muuttanut Kööpenhaminasta Jyllannin metsiin valkoisen koiransa Mr. Whiten kanssa. Metsästä hän yrittää löytää jonkinlaista rauhaa – ei tarvitse keskustella kenenkään kanssa, saa olla omissa oloissaan, pesemättömänä ja takkuisena. Ruuan hän kerää jäteastioista.

Metsäleirin lähellä on Norlundin linna, joka kiinnostaa Oxenia. Linnanherran koira löytyy hirtettynä ja pikapuoliin myös herra itse. Oxen on pääepäilty, koska hän on liikkunut linnan lähistöllä.

Niels Oxen on saanut useita kunniamerkkejä ja moni muistaa hänet poliisikouluajoilta. Jostakin syystä hän lähti pois poliisikoulusta, syy selviää kirjan loppupuolella. Mutta nyt hän tuntuu olevan oikeasti liemessä. Syyttömyys täytyy todistaa ja aikaisempien kontaktien avulla hänet kutsutaan tutkimaan linnanherran tappoa. Oxen lähtee metsäleiristä, siistiytyy ja saa parikseen nuoren tutkijan Margrethe Frankin. Mutta kehen voi luottaa? Hirtettyjä koiria ja isäntiä löytyy lisää. Linnanherran taustoja tutkiessaan Oxen joutuu vastatusten outojen kuvioiden mm. prostituution kanssa.

Ruumiita tulee tasaiseen tahtiin, mutta ne häviävät kuin tuhka tuuleen. Eli joku siivoaa jonkun jälkiä. Linnaa tutkiessaan Oxen löytää linnan kellarista tilan, joka osoittautuu jonkinlaiseksi komentokeskukseksi valtaisine arkistoineen. Siellä on pitänyt majaa Danehof, valikoiduista ja vaikutusvaltaisista henkilöistä koostuva ryhmä, joka on aikoinaan lopetettu, mutta on herätetty henkiin ja kokoontunut silloin tällöin. Ryhmä pitää vallassaan päättäjiä, ohjailee heidän päätöksentekoaan ja soluttautuu tärkeisiin instituutioihin. Välillä olin huomaavinani samankaltaisuutta Temppeliherrojen kanssa. Kun homma on pulkassa Oxen häipyy sen siliän tien, mutta ei jätä Margrethelle minkäänlaista viestiä.

Summa summarum: paikka paikoin jokseenkin raaka; luodit viuhuvat tiuhaan tahtiin, ruumiita tulee kasapäin, mutta kirjailijallahan on oikeus kirjoittaa mitä haluaa. Välillä tuntui, kuin olisin lukenut Da Vinci – koodia ja hävöksissä onkin Graalin malja. Intensiivistä, yksityiskohtaista ja monipolvista tekstiä, älykästä ja informatiivista. Mutta Jensenhän onkin ammatiltaan toimittaja. Ihmettelin kyllä lähdeviitteiden puuttumista, koska aivan varmasti hän on nippelitietonsa jostakin onkinut. 400 sivua, ehkä olisi voinut hieman tiivistää.

Tämä kirja ilmestyy 5.6.2018. Hirtetyt koirat on Jensenin kahdeksas kirja ja ensimmäinen, jossa touhuaa Niels Oxen. Mielenkiinnolla odotan seuraavaa Oxen-pläjäystä. Kyllä mies taas jostakin kaivetaan esiin.


­­­Ei kommentteja:

Lähetä kommentti