torstai 14. syyskuuta 2017

Taina Haahti: Kaikki mitä tiedät huomisesta

Taina Haahti (s.1960): Kaikki mitä tiedät huomisesta (Siltala 2011, 2. painos)

Helen ja Martti Partolan 30-vuotinen avioliitto vetelee viimeisiään. Martti on löytänyt parikymmentä vuotta nuoremman naisen. Kliseinen alku, mutta kiinnostukseni heräsi osittain siksi, että olen itse kokenut pitkän avioliiton päättymisen.

Romaanissa on monta näyttämöä. Pitkän liiton viimeiset hengenvedot, eron jälkeinen elämä Helenin kannalta ja ja Helenin kiinteät ystävyyssuhteet Irmaan ja Annikaan sekä Helenin rakkaussuhde itseään puolta nuorempaan Mikaeliin.

Partolat viettävät huikeaa ja kadehdittavaa jet-set –elämää, josta ei puutu mitään. Asunto West Endissä, huvila meren rannalla jne. Illanistujaisia ja edustuspäivällisiä. Helen viettää ystäviensä kanssa ravintolailtaa ja huomio kiinnittyy komeaan nuoreen mieheen. Otaksun, että muutos Helenissä alkoi juuri tuosta pienestä huomiosta, ehkä hän tajusi kaipaavansa jotakin muuta kuin yhdentekevää ja tyhjää seurapiirirouvan elämää.

Vähitellen avataan tarinaa ja mennään pintaa syvemmälle. Helenin ja Martin toinen pojista on syntynyt vammaisena ja kuollut muutama vuosi aikaisemmin. Martti ei koskaan pystynyt rakastamaan poikaa eikä pojan kuolema liikuta häntä mitenkään.

Helen romahtaa, kun Martti muuttaa pois. Ei hyvästejä, kiitoksista puhumattakaan. Helen tarttuu pulloon vähän liiankin usein ja masentuu. Onneksi on nämä ihanat ystävättäret, jotka vetävät Heleniä takaisin normaaliin elämään. Katkeruus, suru ja kostonhimo valtaavat kuitenkin Helenin mielen. Kun jäät yksin kuin nalli kalliolle, teet usein ajattelemattomiakin juttuja ja ryntäilet sinne tänne kuin viimeistä päivää. Niin tuttua.

Omaisuutta Helenillä on niukasti, hieman sijoituksia ja pieni yksiö Kalliossa. Martti on sitä mieltä, että Helen saa lähteä tyhjin käsin, hän käy jopa numeroimassa kaikki talon tavarat. Helen varastaa kodistaan yhden arvotauluista.

Loppua kohti tarina tiivistyy ja jännityskerroin nousee huippuunsa. Nämä kohtaukset oli todella taitavasti toteutettu ja lukija johdetaan tahallaan harhaan.Teksti on mukaansa tempaavaa ja sujuvaa, kielikuvat herkullisia. Vaikka tarina on traaginen, siinä on myös koomisia elementtejä. Naisten välistä ystävyyttä on kuvattu herkullisesti. Ja loppu on niin huikea, että melkein huuda: Helen mieti, tee nyt oikea ratkaisu! Ratkaisu, johon Helen päätyy … no lukekaa. ja varsinkin miehet, suosittelen tätä kirjaa myös teille, tiedätte mitä naisten päässä liikkuu.

Kirjan opetus: aina pitäisi olla varasuunnitelma, koska you never know!

Tämän kirjoitin Bagnoregiossa Italiassa. Välillä on vaikea keskittyä, kun mittari näyttää 26 astetta, uima-allas odottaa ja ympärillä mahtava luonto oliivipuineen ja viiniköynnöksineen. Mutta tämä on nyt tässä. Seuraavaksi mutteripannukahvit! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti