maanantai 28. huhtikuuta 2014

Arkista juhlaa vai juhlavaa arkea!Hei taas!

Niitä alkoi ropista yhtäkkiä, Facebookin arkikuvapyyntöjä, joihin sorruin itsekin. Tarpeellista, turhaa, hauskaa ja harmitonta? Vai kaikkea tätä? Haastekuvista heijastuu ihmisten auvoinen ja onnellinen arki. Aamulla herätään pirteänä ja aamupalaksi on tarjolla croissantia ja kahvia, muumimukista kuinkas muuten! Taustalla nousee aurinko. Päivän mittaan tehdään kaikenlaista kivaa, syödään lounasta työkavereiden kanssa, shoppaillaan, käydään kuntosalilla, kuvataan seesteistä järvenselkää. Ai että on kivaa ja ihanaa! Kunpa joku olisi keksinyt nämä arkihaasteet jo ajat sitten, olisivat monet marinat ja kiukuttelut jääneet pois päiväjärjestyksestä. Vai olisivatko? 

Ehdotan että seuraava arkikuva-aalto koskisi totuudenmukaista arkeamme. Sitä, kun biojätepussi hajoaa rappukäytävään, pussilakana tarttuu mankeliin, ulko-ovella astut suoraan koirankakkaan ja mitä vielä. Olisi kiva nähdä ilmeesi, kun menet tottuneesti noutamaan aamulehden postilaatikosta ja kun sitä ei siellä sitten olekaan. Entä kun saat puettua lapsesi kuivankelin vaatteisiin ennen tarhaan vientiä ja sitten alkaakin sataa kaatamalla ja saat perustella varttitunnin, miksi ihan oikeasti p…kele nyt laitetaan kumisaappaat jalkaan ja vähän äkkiä! (Paitsi kunnon vanhempi ei kiroile lastensa edessä!) Ja kun saappaat löytyvät vaatevuorien alta, niissä on väärä kuvio, piti olla ne heloukiti-saappaat, äiti etkö sä ikinä muista, ja päälle puolentunnin itkupotkuraivari! Tai kun bussi sujahtaa ohitsesi, myöhästyit jälleen kerran, kun pusero piti vaihtaa - siihen meni huulipunaa. Kaiken kruunaa tietenkin se ihanan kamalan v-mainen fiilis, kun näpyttelet pankkiautomaatilla tunnuslukua masiinaan nostaaksesi rahaa ja tajuat, että tili on nollilla, ja ensimmäisenä epäilet, että joku huijari on hakkeroinut itsensä tyhjentämään juuri sinun tilini, taas kerran. 

Mutta jösses sentään, eihän tällaisista tilanteista voi kirjoittaa tai ei niitä ainakaan voi kuvata! Ja miksei muka voi? Koska kukaan ei halua lukea niistä, puhumattakaan, että haluaisi katsella kuvaa rappukäytävään hajonneesta biojätepussista, joka paljastaisi oitis että sitä on syöty useampikin avokado siemenistä päätellen, ja ruokaa se on näköjään heittänyt hukkaan, vaikka se aina kehuu, että on taloudellinen. Koska – ja tämä on nyt tärkeätä, lukekaa huolellisesti – SE on meidän kaikkien arkea enemmän tai vähemmän. Tilanteita, joita ei olisi halunnut kokea, aamuja, jotka olisi voinut jättää väliin ja jäädä peiton alle tuutimaan. Mutta eikö juuri se, että joudut niin arki- kuin juhlapäivinäkin organisoimaan, sietämään, luovimaan, neuvottelemaan, maanittelemaan, juoksemaan, selviämään ja selviytymään arjen haasteista, ole juuri sitä oikeaa elämää! Sillä kukapa meistä haluaisi tasaista menoa, ja vaikka haluaisikin, niin ehkä on parempi, että päivämme ovat erilaisia, täynnä yllätyksiä, että niissä on oikea elämisen maku. Anyway, nothing really matters!

Viikkoon en ole kirjoittanut mitään enkä oikeastaan lukenutkaan mitään, en edes päivän lehtiä. Ihanaa, vai onko? Pari novellia lähetin tyrkylle yhteen antologiaan, tein yhteen lauluun sanat ja mietin tulevaisuutta tuijottamalla parvekkeelta avautuvaa metsänäkymää, puutkin ovat jo hiirenkorvalla. 

Illalla katsoin kuitenkin Rukajärven tie-elokuvan. Katsoin ja itkin. Itkin sitä, etten aikoinaan ymmärtänyt tarpeeksi omia isoisiäni, jotka olivat vuosia poissa rakkaittensa luota, elivät jatkuvassa vaarassa epäinhimillisissä olosuhteissa ja joutuivat varmasti tekemään hirvittäviä ratkaisuja säilyäkseen itse hengissä, tappamaan toisen nuorukaisen. Sota loppui ja miehet, veljet, enot ja sedät palasivat. Ei voi kuin ihmetellä, miten he selvisivät? Vai selvisivätkö he?
Tässä on isoisäni äiti Hilma Ketomäki nuorimman poikansa hautajaispäivänä omalla pihallaan Laihian Keskikylässä. Kaikki 6 poikaa olivat sodassa ja kaikki palasivat, nuorimmainen Voitto, 20-vuotias, ruumisarkussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti