keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Ihmisen ääni

Lämpimästä alkukesän illasta huolimatta istun työpisteessäni makuuhuoneeni nurkassa ja kirjoitan tätä tekstiä. Olen taas kerran lukenut Mika Waltarin osuuden Ihmisen ääni -sarjaan. Koko elämän kuvaus lapsuudesta vanhuuteen, kaikki tunteet yksinäisyydestä rakkauteen, mystiikkaa.
Herkullisia lukukokemuksia tarjoaa Aiotko kirjalijaksi -osio. Pitää olla mielikuvitusta, ymmärrystä, eläytymiskykyä ja tyylitaitoa. Kirjailijan täytyy olla sivistynyt ihminen, hänellä pitää olla tietoa elämän eri aloilta. Ja mikä tärkeintä - luja luonne. On mietittävä haluaako olla kirjailija vai "kirjailija". Eläytyminen tarkoittaa sitä, että jos kirjoitat kirjaasi murhan, sinun ei ole välttämättä ole tehtävä murhaa. Jos kuvailet eroottisia hetkiä, se ei ole todiste siitä, että olet itse sen kaikki kokenut. Allekirjoitan täysin, että mielikuvitusta on oltava ja rutkasti. Ja sitten - depressio - se vaanii jokaista kirjailijaa. Koskaan et ole valmis. Milloinkaan et ole kypsä. Lohduttavia sanoja kerta kaikkiaan suurelta kirjailijalta, koska juuri näiden asioiden kanssa olen itsekin näinä vuosina kamppaillut. Ole nöyrä, mutta älä nöyristele.

Näitä viisaita aina niin ajankohtaisia neuvoja nyt tutkailen. Toisaalta, olen muodostanut käsityksen kirjoittamisesta ja sen vaatimuksista melko itsenäisesti, lukenut hyviä kirjoja ja huonoja kirjoja, kirjoitusoppaita ja kirjailijoiden elämäkertoja, eläytynyt, itkenyt ja nauranut. Minulla on oma tapani ilmaista asioita, joidenkin mielestä kirjani on "vaikea", joku on lukenut sen pariin kertaan, siinä menee monta tarinaa rinnakkain.Jokainen lukijani on löytänyt siitä aivan erilaiset tunnelmat. Mutta kaikki ovat tähän asti olleet sitä mieltä, että jännite säilyy alusta loppuun. Kommentit "mulla meni lukiessa melkein koko yö" ovat ah! niin mannaa sielulleni! Kiitos ja kumarrus!

Huomenna tulee Uusi Lahti -lehden toimittaja tekemään juttua. Voin ja saan kertoa kirjastani ja sen taustoista. Paistan uunipannaria ja keitän kahvia (tumma paahto), hän kyselee ja minä vastaan. Puhun selkeästi ja rauhallisesti. Tai siis ainakin yritän!
..............................................................................................................................................................
LÄHTÖ-romaania saa minulta: hautrai@luukku.com
Sitä voi myös tiedustella kirjastoista ja kirjakaupoista, Lahdessa Suomalaisesta kirjakaupasta. Kirjastot tilaavat kyllä pyynnöstä. Myös kustantajalta suoraan voi tilata eli Mediapinta Oy:stä.
..............................................................................................................................................................

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti