lauantai 20. toukokuuta 2017

Jari Salonen: Kuokkavieraat


Jari Salonen (s. 1954): Kuokkavieraat (Otava 2016) , 368 s.

Jari Salonen on mainostoimittaja, joka on työnsä ohessa kirjoittanut mm. novelleja ja laulunsanoja artisteille. Kuokkavieraat on hänen esikoisromaaninsa.

Tapahtumat keskittyvät Lauttalan pikkukaupunkiin. Tarina alkaa jouhevasti miljonäärin, teollisuusneuvos Jokimaan tyttären Jatta Jokimaan ökyhäillä. Morsiamen ryöstö venyy huolestuttavan pitkäksi ja sulhanen Seppo Alarasilainen tekee katoamisilmoituksen. Jatta Jokimaan toilailut ovat lehtien vakiotavaraa, joten etsinnät aloitetaan viiveellä, koska ilmassa on epäily siitä, että kysymys on nytkin naisen tempusta.

Lunnasvaatimus on tiputettu postilaatikkoon, 10 miljoonaa euroa. Kuoressa on myös kuva Jatta Jokimaasta, joka roikkuu käsiraudoista kattoon kiinnitetyssä rautarenkaassa. Ylikomisario Oili Jaakola (lempinimi Opettaja) tutkii katoamista. Kaikki häävieraat haastatellaan, mutta mitään ei löydy. Vieraat oli huumattu, juomiin oli sekoitettu jotakin, joten vieraiden havainnot tapahtumien kulusta olivat hataria. Autohavainnot kartoitetaan, naapureita haastatellaan.

Eläkeikää lähestyvä komisario Jukka Zetterman saa komennuksen Helsingistä Lauttalaan lyötyään hampaat kurkkuun kuulusteltavaltaan. Hänen tutkittavakseen annetaan Lauttalaa piinaavat asuntomurrot. Parikseen hän saa ylikomisario Harjun ja miehillä synkkaa heti alusta alkaen. Zettermanin pitkä avioliitto vetelee viimeisiään, hän on yksinäinen ja turhautunut. Marja-vaimosta on yhtäkkiä tullut viileä ja etäinen. Zetterman on kuitenkin perillä Jatta Jokimaan katoamisesta ja hän laittaa erikoiskoordinaattorin ominaisuudessa lusikkansa soppaan.

Sitten alkaa tapahtua. Lähistöltä löytyy ammuttu traktorinkuljettaja ja nuori nainen, nuori mies loukkaantuu vakavasti. Luodit on ammuttu lähietäisyydeltä. Nuorukainen jää henkiin, mutta on niin huonossa kunnossa, ettei pysty heti antamaan lausuntoa.

Maatilalta löytyy poltettu auto, kesämökkiläinen löytää tontiltaan ruumiin. Zetterman on varma, että kaikki tapahtumat liittyvät toisiinsa, mutta hänet hyllytetään, koska esimiesten mielestä hänen tutkintalinjansa on epäilyttävä. Mutta Zetterman ei hellitä. Hän palaa Helsinkiin ja tekee inventaariota elämästään ja tavaroistaan. Marja on laittanut asunnon myyntiin.

Oivallinen tarina ja rauhallinen juonenkuljetus viehättivät. Teksti on sujuvaa ja soljuvaa. Huomaa, että asialla on tekstinkäsittelyn ammattilainen – ei virheitä. Välillä jännitin kirjailijan puolesta, saako hän lopussa kudottua kaikki langat yhteen. Turhaan jännitin, loppu oli yllätyksellinen, eikä liikaa vihjeitä tarjoiltu tarinan edetessä. Toivon ja uskon, että Kuokkavieraat saa jatkoa.


Vuosien saatossa eniten lukijoitani saavuttaneet tekstit:

1.   Tapani Bagge/Se murhaa joka osaa/2.12.2016      (ylivoimainen ykkönen)

2.    Claire Macintosh/Annoin sinun mennä/9.1.2017

3.    Anja Snellman/Syysprinssi/7.7.2016
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti