maanantai 15. syyskuuta 2014

Elämä on juhlaa! Musiikkia, taidetta ja apinataidettaViimeistelen Paluu-romaania Karjalohjan ihanissa maisemissa Lohjanjärven rannalla. Hiljaisuus ympärillä on käsinkosketeltava. Pienellä saarella pitävät majaa kymmenkunta merimetsoa kaulat ojossa, suunnittelevat varmaankin muuttomatkaa. Työhuoneeni ikkunasta näen joutsenpariskunnan poikasineen. Hanhiaura ylitti juuri lahden, oravat kisailevat puissa. Mutta ei auta, verhot kiinni ja tekstin kimppuun. Tosin yleensä istun terassilla kirjoittamassa ja katselen järvelle.

Karjalohja on vanha kulttuuripitäjä. Innoitusta työlleen on Karjalohjan maisemista hakenut moni taiteilija/kirjailija, mm. Zacharias Topelius ja Mika Waltari. Entisessä punamultaisessa kansakoulussa toimii viihtyisä kirjasto, jonka yläkerta on pyhitetty taidenäyttelyille.  Karkalin luonnonpuisto on yksi Etelä-Suomen hienoimmista lehtoalueista. Sen maisemassa on oma leimansa niin keväällä, kesällä kuin syksylläkin. Keväinen vuokkoloisto on vertaansa vailla ja syksyinen ruska hohtaa mitä moninaisimmissa väreissä. Karkali on avoinna retkeilijöille, mutta kulkea saa vain viitoitetuilla reiteillä. Ja veneellä sinne hurauttaa kymmenessä minuutissa.

Kylässä on kivikirkko, kauppa, Unkan legendaarinen baari, terveyskeskus, apteekki … Ja koska täältä on vain tunnin matka pääkaupunkiin, kulttuuriväki on myös löytänyt tienoot. Näin näyttelijä Kai Lehtisen Salessa viikko sitten keskellä päivää peliautomaatilla. Hän hymyili minulle ja meinasin pyörtyä, kuten varmaan moni muukin ennen minua! Nämä ihmiset täällä ylipäänsä ovat uskomattoman avoimia ja välittömiä, tuntemattomat vastaantulijat pysähtyvät juttelemaan ja kertovat itsestään avoimesti, pyytävät kahville. Pohojanmaalla (sori vaan pohojalaaset) en tällaiseen ole tottunut, siellä kun jokaista oudompaa kanssakulkijaa katsellaan kyräillen puhumattakaan, että joku tulisi juttelemaan. Maaperässä saattaa täällä olla jotakin. Vai onko se tämä upea luonto, mikä tekee ihmisistä onnellisia? Täällä kaikki hymyilevät!

Musiikkia

Karjalohjan kirjastosta lainasin CD-levyn, kiinnostavan sellaisen. Levyn nimi on La vie est une fête eli Elämä on juhlaa. Rakastan ranskankieltä. Irina Björklundin herkät, unenomaiset tulkinnat suomalaisista lauluista saavat ihon kananlihalle, joka ikisen kappaleen kohdalla. Suosikkini on ilman muuta Tapio Rautavaaran säveltämä Sininen uni eli Le rêve bleu. Tätä laulua laulan lastenlapsilleni, kun nukutan heitä - Joka ilta kun lamppu sammuu… Toinen suosikkini on Kauas pilvet karkaavat eli Au loin s´envolent les nuages, jonka Markus Allan esitti Aki Kaurismäen samannimisessä elokuvassa v. 1996.

Taidetta ja apinataidetta

Mietinnässä on kuudennelle lapsenlapselleni ristiäislahja. Menin menneellä viikolla 2-vuotiaan Julian-pojan kanssa Lahdessa toimivaan taidelainaamoon (Galleria Uusi Kipinä) tutkailemaan, josko löytyisi jokin kiva, kaunis, esittävä ja iloinen taulu/maalaus/muu taideteos. Pieni poika istui rattaissa, katseli esillä olevaa kokoelmaa ja sanoi hiljaisella äänellä: Minua pelottaa. Niin minuakin, vastasin. Kotona sitten klikkauduin taidelainaamon sivuille, 816 taulua, joista ehkä 5 – 6 sellaisia, että voisi ostaa pienelle miehenalulle lahjaksi. Valtaosassa tauluista oli niin abstrakteja, etten varmasti tietäisi, miten päin ne seinille ripustaisin, osa oli tummia ja pelottavia. Osassa oli kummituksia, pääkalloja, perseitä, pitsistä nyplättyjä peniksiä, yhdessä taulussa lyijykynäsotku (ihan totta), yksi oli iso musta akryylille maalattu musta neliö, jonka nimi oli nerokkaasti Musta neliö. Mutta minähän en taiteesta mitään ymmärrä. Mona Lisakin oli aikoinaan pettymys. Jos se olisi ollut Louvressa ripustettuna muiden taulujen joukkoon, olisin saattanut ohittaa sen parissa minuutissa sen kummempia ihmettelemättä.

Ottaisinko nyt yhteyttä Heikki Lehtosaareen, joka kerää apinataidetta? Hänellä on mm. Tarzanissa esiintyneen Cheetah-simpanssin tekemä maalaus ja satoja muita, todella kauniita eri apinoiden tekemiä maalauksia, joissa väripaletti on kohdallaan. Säästääkseni aikaa valitsin sittenkin taidelainaamon kahdesta taulusta toisen, en vielä kerro kummanko: Tippukiviluola (Ritva Reinilä, puupiirros, etsaus), kuva esittää kirahvia. Metsärinne ja kettu (Heli Hyytiä, puupiirros), kuvassa on metsärinne ja kettu.
Ostin varmuuden vuoksi akryylivärit, kasan siveltimiä ja pari maalauspohjaa. Ehkä maalaan tästä lähtien omat tauluni, suvussa on montakin taiteilijaa, joten haluan ainakin kokeilla, olisiko minusta siihen. Oppikoulussa sijoituin kerran 3:ksi Vaasan alueen koulujen maalauskilpailussa, työ lähti sittemmin rundille jonnekin, enkä ole sitä sen kummemmin nähnyt. Ja jos tauluista tulee hyviä, voin aina väittää, että ne ovat apinoiden maalaamia.


Vielä vihertää ..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti