torstai 28. marraskuuta 2013

Terveisiä Brysselistä ja Pariisista



Näkymä majapaikkani parvekkeelta, 8. krs.

Maisemanvaihdos tekee todella hyvää, ja se ettei ”tarvitse” koko ajan kirjoittaa. Aivoni rekisteröivät silti tunnelmia ja tilanteita ja teinkin ahkerasti muistiinpanoja. Asiat hautuvat ja kun niitä rupeaa avaamaan, ne ovat kypsyneet ja hioutuneet aivojen syövereissä.

Suomessa oli 10 astetta lämmintä, kun lähdin ja Brysselissä saman verran, kun sinne saavuin muutama viikko sitten. Kaupunki näytti taas parhaat puolensa, onhan se kulinaristin ja visualistin taivas; kahviloita, ravintoloita, leipomoja, suklaakauppoja, kauniita rakennuksia ja miljöitä, joista Suomessa voimme vain haaveilla, kirkkoja, museoita, nähtävyyksiä. Ja joka puolella ihmisiä, paikallisia ja turisteja, jatkuva virtana. Mutta kaikki sujuu, mutkattomuus ja kohteliaisuus ovat itsestään selvyys, kiitetään ja pyydetään anteeksi ja avataan ovi naisihmisille. Kukaan ei töni eikä etuile, hymy on herkässä. Mitä kuuluu? – kysymykset halkovat ilmaa myös puolituttujen kesken. Ja poskisuudelmia, niitä riitti! Usein syytämme täällä Suomessa ilmastoa, syksyn pimeyttä ja pitkää kylmää talvea yrmeydestämme, mutta uskon, että hyvä kotikasvatus luo perustan kohteliaisuudelle ja toisen ihmisen huomioon ottamiselle. 

Kohteita Brysselissä

Brysselin suomalaisessa merimieskirkossa, Rue Jacques de Lalaing, 33,  on ihan pakko käydä lepuuttamassa jalkoja ja juomassa korvapuustikahvit. Oli myös tsekattava suomalaisten tuotteiden tarjonta porosäilykkeistä unikkokuppeihin. Myös paikalliset ovat löytäneet tämän ihanan keitaan. Heillä on myös 2. kerroksessa oivallinen kirjasto, jonne lahjoitin LÄHTÖ-kirjani.

Leivonnaiset, kakut ja leivät ostetaan tietenkin PAUL-nimisistä leipomomyymälöistä. Kaupungissa satsataan toden teolla laatuun, söimme ja kahvittelimme milloin missäkin, mutta yhtään ainoaa kertaa emme saaneet muuta kuin korkealaatuista palvelua ja korkealaatuisia tuotteita. Ja kahveissa on valinnan varaa!

Illallispaikoista suosittelen ehdottomasti Callens Café -nimistä ravintolaa, os. 480, Avenue Louise eli samalla kadulla, missä isäntäväkeni eli sisareni perhe asuu, ydinkeskustaa siis. Paikka oli tupaten täynnä ja pihvit niin erinomaisia, että ne sulivat suussa ennen kuin ehdin niitä pureskella.

Brysseli on täynnä kirkkoja, tuntuu, että niitä on melkein joka korttelissa. Minulla oli mahdollisuus osallistua sunnuntaijumalanpalvelukseen protestanttisessa kirkossa. Olipa rento tilaisuus. Papin kännykkä soi, mutta ei se tahtia haitannut. Lopuksi lauloimme Amazing Grace, pappi pyysi kuuntelemaan koko Celine Dionin laulun youtubesta, tässä linkki, jos joku haluaa herkistellä!
(http://www.youtube.com/watch?v=rTuu5NFUpSI) . Ja saarnan lopuksi taputettiin!

Museoista Magritte-museo on must, osoite 1 Place Royale eli aivan keskustassa. Hän oli belgialainen taiteilija, surrealisti, joka syntyi Lessines-nimisessä kaupungissa v. 1898 ja kuoli v. 1967; http://www.renemagritte.org/. Pian seinääni koristaa Magritten iso juliste, joka on menossa kehystykseen. Hauska yhteensattuma oli, että yhtenä päivänä matkustimme tähän Lessinesin pikkukaupunkiin Xavier Jacque-nimisen herran kirjoittaman historiallisen romaanin julkistamistilaisuuteen.  Notre-Dame à la Rose oli nunnien ylläpitämä sairaala, joka on nyt museoitu ja jonka miljööseen Monsieur Jacquesin kirja pohjautuu. Sairaalan pihalla on edelleen valtaisa yrttitarha ja yrteillähän sisaret vuosisatoja potilaitaan hoitivat. Saimme opastetun kierroksen tässä museossa ja olen vieläkin mykistynyt. Satoja vuosia lääketieteen historiaa esillä kaikissa rakennuksissa, vitriineissä ja sairaalasaleissa.  Vanhimmat esineet ovat 1200-luvulta. Tässä oivallinen kohde sairaanhoidon opiskelijoille, joita näyttikin parveilevan museon käytävillä useina ryhminä. Tästä pääsee kierrokselle: http://www.notredamealarose.com/the-museum/?lang=en
Museossa on myös maalaus, jollaisia on maailmassa vain 5 kappaletta. Maalauksessa Jeesuksella on rinnat.

Tältä näytti lääkäri työasussaan. Irrotettava nokka on yrttejä varten, koska mätänevien haavojen haju olisi saattanut estää tutkimukset.
 
Pariisi

Brysselistä matka jatkui Pariisiin, tähän ihanaan kaupunkiin, jossa asustelin nuorena. Jotenkin tuntui, että Pariisi ei ole muuttunut. Montmartren taiteilijakorttelit olivat aivan samanlaisia kuin kymmeniä vuosia sitten. Oli outo tunne kävellä niitä katuja, joita olen aikoinaan kävellyt, kuin jokin toinen elämä. Autot ovat tietenkin lisääntyneet, niitä on varmasti miljoonia. Ja ihmisiä joka paikassa, kadut, kahvilat ja ravintolat kansoitettuina koko ajan, aamusta yömyöhään. Pariisi ei todennäköisesti nuku koskaan! Lounastimme ravintolassa, joka sijaitsee Amélie Poulain –elokuvan tekopaikalla, pääosassahan oli Audrey Tatou http://fi.wikipedia.org/wiki/Le_Fabuleux_destin_d%27Am%C3%A9lie_Poulain

Suosittelen tätä ravintolaa, lounas oli todella maittava ja miljöö viehättävä. Lisäksi hintataso oli sanoisinko kohtuullinen! Café des Deux Moulins, 15 rue Lepic, metroasema Blanche. Täällä kuvattiin siis viisi Oscar-ehdokkuutta kahminut elokuva Amélie vuonna 2001. Täällä voi pistäytyä vain drinkillä tai syödä maittavan aterian, suosittu on myös sunnuntaibrunssi. Amélie-turistit ja vakioasiakkaat viihtyvät ravintolassa sulassa sovussa. 

Ja tietenkin kävimme myös Notre Damessa Seinen rannalla. Kirkon jylhyys ja massiivisuus mykistää edelleen. Sacré Coeur Montmartrella ja kirkon ympäristöstä aukeava näkymä yli Pariisin on edelleen elämys tällaiselle pohojalaasflikalle. Ja sitten vielä, totta kai, Le BHV- tavaratalo Notre Damen kupeessa oli pakko katsastaa. Siis vain katsastaa, hintataso oli niiiin huima.


Paluumatka

Vaikka minulla ei ole varsinaista lentopelkoa, koen lentämisen jotenkin epämiellyttävänä. Lentomatka Brysselistä sujui kuitenkin mukavasti, mutta sitten tapahtui jotakin. Yöbussin matka lentokentältä Lahteen keskeytyi pikkuauton ohittaessa bussimme valtavalla ylinopeudella. Ohituksen jälkeen auto alkoi heittelehtiä liukkaalla tiellä, kaatui kyljelleen ja pyöri muutaman kerran ympäri ja jäi katolleen makaamaan tienpenkkaan. Kuskimme ja meistä matkustajista muutama juoksimme tietenkin katsomaan, oliko mitään enää tehtävissä. Pidin linjaa auki hälytyskeskukseen, kunnes kuulimme ensimmäisen ambulanssin äänen. Auto oli täynnä ihmisiä, sinne litistyneinä, emmekä voineet tai saaneet tehdä mitään, emmekä olisi pystyneetkään. Ne hetket, joiden aikana seisoimme ja katsoimme lohdutonta näkyä, tulevat joka yö uniini, hiljaisuus oli niin totaalinen, ei hiiskahdustakaan kuulunut auton sisältä. Ambulansseja alkoi tulla tasaisena virtana, poliiseja, Medi-Heli. Lehden mukaan kuolonuhreja oli yksi, kuski oli ollut humalassa.

Tarinan sankari on ehdottomasti nuori venäläistaustainen linja-autonkuljettajamme, joka ennakoi tilanteen huomatessaan, että joku hurjastelija aikoo ohittaa bussimme liukkaalla tiellä hurjalla ylinopeudella. Hän teki taitavan väistöliikkeen ja jarrutti maltillisesti. Toisenlainen ratkaisu olisi ollut meille kaikille kohtalokas.

Uutuuksien ilta 

Seuraavaksi olikin sitten Salpausselän kirjailijat ry:n Uutuuksien ilta keskiviikkona 27.11.2013 Lahden kaupunginkirjaston auditoriossa. Sen lisäksi, että esittelin oman LÄHTÖ-kirjani, sain kuunnella toinen toistaan lahjakkaampien eri-ikäisten kirjailijoiden kertovan omista teoksistaan. Päijät-Hämeessä on todella tuottoisia ja mielenkiintoisia kirjailijoita, kaikilla oli valmiina teos tai teoksia ja valmisteilla ainakin yksi ellei monta! 

Toivotan kaikille lukijoilleni rauhallisia joulunalusviikkoja! Armahtakaa itseänne ja muistakaa, että joitakin tuotteita voi ostaa myös valmiina. Ja jouluateriavieraita voi rohkeasti pyytää tuomaan tullessaan jotakin sellaista, jonka tekemistä et ehkä hallitse tai et ole vielä valmis ostamaan sitä kaupasta – koska mummokin teki ne kaikki aina itte!

Ja jos matkustatte esimerkiksi Fuengirolaan Espanjaan, kirjani löytyy sieltä Hemingway-kirjakaupasta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti