sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Näytelmä: Kauppamatkustajan kuolema, Arthur Miller (1915 – 2005) Elokuva: Salesman, ohjaus Asghar Farhadi (s. 1972)

Luen paljon kaikenlaisia kirjoja. Viime aikoina novellit ja näytelmät ovat olleet kuitenkin päällimmäisinä listalla. Monet meistä kirjoittavista ihmisistä kirjoitamme myös kolumneja lehtiin, esseitä, näytelmiä, novelleja yms. Aika ajoin YLE julistaa kuunnelmakäsikirjoituskilpailuja, joihin kannattaa lähettää joko valmis teksti tai synopsis. Tässä tekstissäni valotan erästä näytelmäklassikkoa, jonka iranilainen ohjaaja upotti Oscar-palkittuun elokuvaansa.

Arthur Miller
Kauppamatkustajan kuolema, Arthur Miller (1915 – 2005)

Kauppamatkustajan ensi-ilta oli v. 1949. Tv-taltiointi kyseisestä näytelmästä nähtiin Suomessa v. 1961, pääosassa Tauno Palo. Tv-uusintoja on odotettu ja tiedusteltu, mutta Millerin näytelmien esitysoikeuksia valvova taho ei ole antanut lupaa tv-uusinnalle.

Kaupparatsu Willy Loman saa potkut työstään ja alamäki alkaa, kaikki unelmat on haudattava ja kestettävä toteutumattomien lupausten aiheuttama häpeä. Fokus on rahassa ja rahan vallassa.  Avioliitto vetelee viimeisiään ja onneton Willy näkee ainoana ratkaisunaan lopettaa elämänsä oman käden kautta.
Useat kuuluisat ohjaajat ympäri maailmaa ovat tarttuneet tähän näytelmään, joka on saanut useita palkintoja. Kyseessä on draamaklassikko, jonka sanoma on edelleen ajankohtainen. Tunnistamme siitä ainakin osittain itsemme. Ura, kiire, raha, maine ja kunnia ovat päällimmäisinä, unohdamme helposti oman minuutemme emmekä uskalla tai osaa hakea apua. Valitettavan moni päätyy Willyn kaltaiseen ratkaisuun.

Asghar Farhadi
The Salesman, ohjaus Asghar Farhadi (s. 1972)

Se, miksi tutustuin tähän Millerin näytelmään, on osittain aivan sattumaa. Näin alkuviikosta ranskalais-iranilaisen elokuvan The Salesman, joka voitti helmikuussa parhaan vieraskielisen Oscarin, ohjaaja on iranilainen Asghar Farhadi.

Nuorehko pariskunta Emad ja Rana ovat mukana teatteriryhmässä ja esittävät avioparia Arthur Millerin näytelmässä Kauppamatkustajan kuolema. Aluksi tuntuu epäselvältä, miksi Farhadi on valinnut juuri tämän näytelmän, sillä päällisinpuolin tarinoilla ei ole yhteistä tarttumapintaa. The Salesman (Forušande) alkaa tehokkaalla kohtauksella, jossa kerrostalo on sortumassa, ja asukkaiden on rynnättävä nopeasti ulos. Emadin (Shahab Hosseini) ja Ranan (Taraneh Alidoosti) on muutettava asumiskelvottomasta talosta pois ja etsittävä nopeasti uusi asunto. Sortuva talo on ehkä vertauskuva heidän rakoilevalle liitolleen.

Emadin ja Ranan avioliitto muistuttaa Millerin näytelmän traagista avioliittoa. Molemmissa on kyse avioliiton kulisseista ja miehisyyden ristiriidoista. Epäselväksi jäi raiskattiinko Rana vai ei ja tunsiko Rana tekijän, rangaistiinko kuitenkin väärää miestä, koska Rana vaikeni. Emad ei pysty ymmärtämään vaimoaan, joka vaikenee ja haluaa olla yksikseen eikä kerro pahoinpitelynsä yksityiskohtia.

Huikea ohjaus ja huikeaa näyttelijäntyötä. Tosin englanninkielinen nimi johti ainakin minut harhaan; leffassa ei puhuta sanaakaan englantia. Turhaan ei tämä elokuva saanut Oscaria. Suosittelen ja annan 5 tähteä.
(Kuvat Googlen kuvapalvelusta)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti