tiistai 2. heinäkuuta 2019

Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun


Pekka Hiltunen (s. 1966): Vilpittömäsi sinun (2013 Gummerus)
Erittäin kiinnostava tuttavuus, kirja, joka sai v. 2012 johtolankapalkinnon. Pekka Hiltunen on toimittaja, joka osaa asiansa. Olen niin tykästynyt näihin toimittajien kirjoittamiin kirjoihin. Teksti on sujuvaa niin kuin ammatikseen kirjoittavalla pitääkin olla, sisältö monipolvista ja informatiivista, tarkkaa ja yksityiskohtaista sekä ympäristön että ihmismielen kuvausta.
Suomalainen nuori nainen, Lia Pajala, on muuttanut Lontooseen paetakseen jotakin menneisyyden traumaattista kokemusta. Hän saa graafikon paikan Level-nimisestä lehdestä. Ja on osaansa tyytyväinen, tosin illat ovat samanlaisia; lenkkeilyä, patsaspuistossa kävelyä jne. Sitten tulee sanoisinko kohtalokas syntymäpäivä. Lia bilettää työkavereidensa kanssa pubissa ja ilta on kaikin puolin onnistunut. Hänen juttusilleen tulee suomalainen nuori nainen Mari. Mari avautuu itsestään sen verran, että kertoo omaavansa selvännäkijän lahjan. Hän ”tietää” mitä ihmisten päässä liikkuu, mitä he suunnittelevat. Mari kiehtoo Liaa ja heistä tulee ystävykset. Suomalainen kaksikko.
Eräänä aamuna matkalla töihin Lia näkee bussista jotakin kammottavaa. Volvon takakontista keskellä Lontoota on juuri löydetty nuoren naisen pahoin runneltu ruumis. Ruumista ei tunnisteta kuukausiin, mutta Liaa tämä tapaus ei jätä rauhaan. Marilla on oma firma, Studio, mutta Lia saa tietää tarkempia yksityiskohtia firman toimialasta pikkuhiljaa luottamuksen kasvaessa.
Vihdoin Mari kutsu Lian Studioon. Paljon huoneita, työntekijät alansa huippua, hakkereita, näyttelijä, monitoimimies, tietotekniikkaguruja. Lia tuntee Maria kohtaan pelonsekaista kunnioitusta. Mitä ihmeessä Studiossa touhutaan? Pikkuhiljaa kuvio alkaa seljetä Lialle ja kuin huomaamattaan hän on mukana salaisissa operaatioissa. Mari kerto, että Studion avulla paha saa palkkansa eli väärintekijät, jotka luulevat päässeensä pälkähästä, joutuvat tilille. Tähtäimessä on väkivaltainen oikeistopoliitikko, jonka takana on yrityshuijauksia, perheväkivaltaa, rasististen porukoiden tukemista jne.
Lia kertoo Marille, ettei pääse irti auton takakontista löytyneen naisen kohtalosta ja alkaa omatoimisesti etsiä johtolankoja ja joutuu hengenvaaraan, mutta Studion henkilökunnan avulla selviää kiperistä paikoista. Studio ja sen henkilökunta on valjastettu toimimaan yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Ollaan kiikun kaakun lain oikealla puolella, vaikka Lia sitä välillä epäileekin. Auton takakontista löytyneen naisen tapaus alkaa selvitä lähinnä Lian ansiosta. Taustalta löytyy ihmiskauppaa, prostituutiota, uhkailua kiristystä ja väkivaltaa. Ja ruumiita tulee lisää.
Vilpittömästi sinun aloittaa Studio-sarjan, toinen osa on nimeltään Sysipimeä ja kolmas Varo minua. Sarjaa on käännetty useille kielille ja ei voi kuin toivoa, että jonakin päivänä tämä upea pläjäys nähtäisiin valkokankaalla. Luulen, että Lia Pajala päihittäisi mennen tullen Saga Norénin (Silta).
Ensin ajattelin, että kaikki se, mitä Studion ympärille oli rakennettu, on fiktiivistä tarinointia, kunnes tajusin tai oikeastaan pelästyin sitä tosiasiaa, että tämä on totta, dystooppinen kuvaus siitä, miten elämäämme voidaan yhä enenevässä määrin tarkkailla ja junailla kulloinkin haluttuun suuntaan. Miten tietokoneitamme hakkeroidaan, valokuvia ja videonpätkiä muokataan, turvakamerat kertovat missä kulloinkin kuljemme ja kenen kanssa jne. Sekä tiedon että ihmisten manipulointi on nyt jo lasten leikkiä. Kuka tahansa meistä voi joutua suden suuhun eikä ikinä voida tietää, mistä kaikki alkoi tai mikä on oikeasti totuus. Kenen tahansa maine voidaan pilata hetkessä, kaivaa pienetkin likaiset yksityiskohdat kaiken kansan riepoteltaviksi. Eikä kukaan huutele lähteiden perään.
Hiltunen on onnistunut todella hienosti. Monikerroksinen romaani, trilleri, ihmissuhdekuvaus ja mitä kaikkea. Kirjoitan tätä Unkarissa, Geresdlakin uinuvassa maalaiskylässä klo 17.00 paikallista aikaa, kaukana kaikesta pahasta. Mutta paha on ja pysyy. Nyt se on jossakin kaukana. Ulkona on vielä + 30 astetta, linnut laulavat ja sauna lämpiää. Hiltusen kirja antoi kuitenkin niin paljon ajattelemisen aihetta, että maailma näyttäytyy taas ainakin vähän aikaa erilaisena.
”Maailmaa paitsi pitää myös voi muuttaa”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti